مقالات

سنگ مورگانیت

سنگ-مورگانیت

سنگ مورگانیت

سنگ مورگانیت (Morganite) نام گوهری با رنگ صورتی تا نارنجی-صورتی می باشد. که از سال 2010 به میزان قابل توجهی محبوبیت پیدا کرده است. این سنگ نوعی بریل کانی معدنی سیلیکات آلومینیوم بریلیوم با دوام زیاد می باشد. مورگانیت با رنگ صورتی-نارنجی از انواع دیگر بریل متمایز می گردد. پس از سفایر، مورگانیت دومین گوهر محبوب رنگی می باشد که در حال حاضر بعنوان سنگ مرکزی در حلقه های نامزدی مورد استفاده قرار می گیرد.

تاریخچه کشف مورگانیت

در مقایسه با گوهرهایی که صدها یا هزاران سال شناخته شده و مورد توجه قرار گرفته است. مورگانیت یک محصول تازه وارد است. مقادیر تجاری بریل صورتی (نامی که در آن زمان به مورگانیت گفته می شد) با رنگ غنی اولین بار در ماداگاسکار در سال 1910 کشف شد. تقریباً در همان زمان ، این سنگ در شهرستان سن دیگو در جنوب کالیفرنیا نیز پیدا شد. جورج کانز، ارشد تیفانی و کارشناس گوهرشناسی این شرکت نمونه هایی از این کانی را برای آزمایش کانی شناسی و گوهرشناسی به دست آورد. و دریافت آن ها استثنایی می باشند.

سنگ-مورگانیت

نامگذاری: از بریل صورتی تا مورگانیت

جورج كونز تصمیم گرفت كه این گوهر را بایستی برای جان پیرپورت مورگان سرمایه دار و بانكدار آمریكایی نامگذاری كرد. در اوایل قرن بیستم J. P. Morgan به یکی از اساسی ترین جمع کننده های سنگ های قیمتی و کانی‌ های معدنی تبدیل شده بود. این مجموعه با بیش از 1000 نمونه و گوهر در نمایشگاه جهانی پاریس در سال 1889 به نمایش گذاشته شد. و دو جایزه دریافت نمود. متعاقباً آقای مورگان با كمك آقای كونز دو کلکسیون دیگر سنگ های قیمتی در سطح جهانی ساخت که شامل بهترین جواهرات به خصوص مورگانیت در نوع خود هستند. مجموعه های او به موزه تاریخ طبیعی آمریکا اهدا شد ، جایی که در حال حاضر بسیاری از سنگهای قیمتی او هنوز در معرض دید عموم قرار دارد. زمانی که آقای كونز كه در تشخیص بریل صورتی تازه یافت شده نقش مهمی داشت نام مورگانیت را به احترام تلاش‌ های مورگان برای شناساندن این گوهر در جهان پیشنهاد نمود.

مورگانیت با نام جدید خود سرانجام آغاز به مشهور شدن بوسیله عموم مردم جهان شد. که بسیار هم شایسته آن است. این سنگ از آن زمان مورد علاقه طراحان تیفانی قرار گرفته است. جالب است بدانید آقای کونز که نام گوهر “کونزیت” نیز به افتخار او گذاشته شده است در بازاریابی و شناخته شدن این سنگ در جهان نیز بسیار فعال بوده است.

مورگانیت سنگی از خانواده بریل

مورگانیت متعلق به گروه بسیار مهم بریل است. انواع مختلفی از گوهرهای عضو این خانواده وجود دارد که به طور معمول مطابق با رنگ یا ناخالصی طبقه بندی می شوند. بعضی از بریل های معروف تر که مربوط به مورگانیت صورتی می باشند عبارتند از زمرد سبز، آکوامارین آبی، گوشنیت سفید(بی رنگ) و بریل طلایی یا هلیودور. نادرترین بریل بیکسبیت قرمز است. این سنگ با رنگ لطیف خود را می توان خواهر زمرد و یا آکومارین دانست. بعنوان یک جایگزین جواهر جدید هیجان انگیز برای سفایر صورتی ، تورمالین صورتی و کونزیت در نظر گرفته می شود. مورگانیت ممکن است گاهی اوقات بعنوان “زمرد صورتی” یا “بریل رز” شناخته شود ولی اینها تنها نامهایی تجاری می باشند.

سنگ-مورگانیت

انواع رنگ

رنگ سنگ مورگانیت در بازه نارنجی کمی مایل به زرد، تا نارنجی، تا صورتی نارنجی، تا صورتی، تا صورتی کمی مایل به ارغوانی متغیر می باشد. این طیف رنگی نظر زیادی از افراد را جلب می نماید. و در قرار دادن آن در جواهرات با رزگلد که محبوبیت آن ها نیز افزایش یافته است. ظاهری جذاب دارد. در واقع مقدار اندکی از منگنز عامل ایجاد طبیعی این رنگ هلویی و صورتی در مورگانیت می باشد. اکثر مورگانیت‌ ها با رنگ طبیعی دارای رنگی بسیار روشن می با شند. به ویژه هنگامی که به گوهرهایی با وزن دو قیراط یا کم تر تراش داده می شوند. بعنوان یک راهنمای کلی جهت بهترین شکل ظاهری، اندازه سنگ بایستی حداقل دو قیراط باشد.

این مورگانیت‌ های کمرنگ اغلب به منظور افزایش اشباع رنگ آن ها با حرارت (حدود 400 درجه سانتیگراد) یا تابش تحت بهسازی قرار گرفته می شود. این روشهای بهسازی موجب جذابیت و فروش بالاتر در این گوهر می شود. بعضی از این بهسازی‌ ها سنگ را به سوی بخش صورتی رنگ محدوده رنگ مورگانیت منتقل می نمایند. این روش های بهسازی، معمول، دائمی، غیرقابل شناسایی و قابل قبول در بازار می باشد. با این حال گوهرهای بهسازی شده بایستی همیشه با آشکارسازی کتبی یا زبانی فروخته شوند زیرا خیلی از خریداران علاقه زیادی به گوهرهای بهسازی نشده دارند. مشتریانی که تنها سنگ های قیمتی بدون بهسازی می خواهند بایستی همیشه اطلاعات مربوط به روشهای بهبود دهنده را از فروشنده درخواست نمایند.

نحوه تراش سنگ مورگانیت

سنگ مورگانیت یک گوهر با قابلیت چند رنگ‌ نمایی (pleochroic) می باشد. یعنی زمانی که از جهات گوناگون آن را مشاهده می نمایید. رنگ های آن کمی متفاوت می باشد. زمانی که از محور کریستالوگرافی “c” آن دیدن شود. رنگ آن کمی غنی تر است. از آن جایی که بالاترین درخشش این سنگ در نوع تراش فست می باشد گوهرتراشان که راف را با دقت مطالعه می نمایند. و سنگ‌ های با تراش فست را با محور c عمود بر Table نگین تعیین جهت می کنند. به این ترتیب گوهرهایی تولید می کنند که در زمان مشاهده در حالت رو به بالا رنگ آن ها غنی تر معمولا صورتی تر می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید