مقالات

11 مرکز تجارت الماس در جهان

مرکز-تجارت-الماس-در-جهان

آنت ورپ (Antwerp) اصلی ترین مرکز تجارت الماس ر جهان 

این شهر در بلژیک از دوران قرون وسطا به همراه آمستردام عمده‌ ترین یکی از 11 مرکز تجارت الماس در جهان، در اروپا محسوب می‌ شدند. این شهر در حال حاضر به اصلی ترین مركز تجارت الماس خام، صنعتی و تراش خورده تبدیل شده است. به طوری كه خرید و فروش بیش از 80 % الماس خام در این شهر انجام می‌ گیرد. و حجم تجارت سالیانه الماس در این شهر به ده‌ ها میلیارد دلار می‌ رسد.

امارات (Emirates (UAE

امارات متحده عربی در سال ۲۰۲۱ با پشت سر گذاشـتن آنتورب بلژیک تبدیل به قطب تجارت راف الماس شد. احمد بی سلیم «DMCC»، مدیر عامل مرکز تجارت آزاد دبی اعلام نمود که در سال گذشته (2021) ۲۲/۸ میلیارد دلار الماس راف (نتراشیده) از راه امارات مبادله گردیده است⁣. از سال 2015، تجارت الماس راف امارات 76 % رشد داشته است.

در بیانیه دفتر مدیر عامل DMCC آمده است که کل تجارت الماس امارات بین سالهای 2020 تا 2021، 83 % رشد داشته است. افزودن به تجارت از راه دبی، گشایش روابط دیپلماتیک و تجاری با اسرائیل، دومین مرکز بزرگ الماس خاورمیانه، از زمان عادی سازی روابط در سال 2020 بوده است.

DMCC اکنون یک دفتر در بورس الماس اسرائیل (IDE) در تل آویو دارد و IDE یک دفتر در بورس الماس دبی دارد. دبی، شلوغ ترین فرودگاه بین المللی جهان، صنعت الماس خود را با استفاده از نزدیکی به آفریقا، جایی که الماس های بسیاری در آن استخراج می گردد، و هند، جایی که 90 % از الماس های جهان صیقل داده می شود، رشد داده است.

آمستردام (Amsterdam)

کارخانه تراش الماس آشر در آمستردام. کلیه الماس های ذخیره شده در این کارخانه بوسیله نیروی اشغالگر آلمان در سال 1940 به سرقت رفت. بیشتر خانواده آشر در جنگ جهانی دوم تبعید و كشته شدند.

همانطور كه اشاره شد این شهر نیز از مراكز قدیمی تجارت الماس در اروپا بوده است و در قرن شانزدهم الماس از هندوستان به آمستردام به منظور تجارت و سپس به آنت ورب (Antwerp) برای تراش برده می‌ شد. تراشنده‌ های هلندی به تخصص در Cleave (روشی از برش می باشد که از زوایای کلوژ مورد استفاده قرار می گیرد) كردن الماس مشهور بوده و ابداء كننده روش جدید برش الماس به شمار می رود. الماس کولینان (Cullinan) (بزرگترین الماس كه تا به حال یافت شده) نیز بوسیله یک هلندی بنام جوزف آشر (Joseph Ascher) در سال 1907 تراشیده شد.

اما در خلال جنگ جهانی دوم خیلی از تراشنده‌ ها و تجار الماس كه معمولا آن ها نیز یهودی بودند بوسله آلمان ها یا كشته شده یا به اردوگاه ها فرستاده شده اند و یا موفق به فرار شدند، و به همین علت در حال حاضر تعداد كمی تراشنده الماس در این شهر باقی مانده است اما این شهر همچنان یكی از مراكز مهم تجارت جهانی الماس به شمار می رود.

مرکز تجارت الماس در جهان

 تل آویو (Tel Aviv) مرکز تجارت الماس در جهان

بعد از آنكه ارتش آلمان در سال 1940 كشورهای هلند و بلژیک را اشغال نمود، اقتصاد و صنایع از جمله صنعت تراش الماس در این كشورها از بین رفت و از طرفی نیز آن جایی كه بیشتر تجار و تراشندگان الماس یهودی بوده و نازیها نیز بر زد یهودیان بودند، در نهایت خیلی از یهودیان از جمله دست‌ اندركاران الماس كه از دست آلمان ها جان سالم بدر برده بودند به مرور زمان به اسرائیل كنونی مهاجرت نموده و به این صورت یک خلاء در مشتریان دیبرز ایجاد گردید.

و از طرف دیگر خیلی از مهاجران مذكور از بهترین تجار و تراشندگان الماس بودند، به همین علت دیبرز مجبور شد تا در تقسیم‌ بندی‌ های خود تجدید نظر كرده و تعدادی از سایت هولدرها را از اسرائیل انتخاب نماید. اما ایشان به علت مهاجرت دارای توان مالی قوی نبوده و در آخر ناچار به خرید الماس های كوچک و ارزان بودند. و تا پیش از دهه 80 مشغول به تراش الماس های ارزان بودند.

اما از آن زمان تصمیم به تغییر در خط تولید خود گرفته و آغاز به تراش الماس های بزرگ و اشكال فانتزی (Fancy cut) كردند. و تراش سنگ های ارزان را به دیگر كشورهای آسیایی واگذار نمودند. صنعتگران اسرائیلی در طراحی و تولید تجهیزات پیشرفته تراش الماس (مثل دستگاه های اتوماتیک و تراش لیزری) پیش قدم بوده و به همین علت الماس هایی با اشكال فانتزی را با دقت بالا می‌ تراشند.

هند (India)

صنعت تراش الماس هندوستان در استان Gujarat و در حوالی مركز تجارت بین‌ المللی یمینی تمركز دارد. گذشته از پیشینه تاریخی این كشور در صنعت الماس، پیدا شدن معدن ارگل استرالیا و سرازیر شدن الماس های آن به هندوستان، صنعت تراش الماس را در این كشور تا حد بالایی تقویت نمود.

به این علت که با توجه به پایین ارزش نسبی این الماس ها از یک طرف و پایین بودن دستمزد در هندوستان تراشیده می‌ شوند كوچك تر از 3pts هستند. اما حجم آن به حدی زیاد است كه حدود 90% الماس تراش خورده جهان را شامل می‌ شود (35% از لحاظ ارزش) به طوری كه مهم ترین صادرات این كشور در سال 2000 الماس تراش خورده بوده كه به بازارهای آمریكا، اروپا و ژاپن سرازیر می‌ شوند. بد نیست اشاره شود كه بیش از 650 هزار نفر در صنعت الماس در كشور هندوستان مشغول به كار می‌ باشند.

نیویورک (New York)

این شهر یکی 11 مرکز تجارت الماس در جهان است. که از لحاظ تجارت الماس رغیبی جدی برای تلاویو، آنتورب محسوب می‌ شود بصورتی كه نزدیک به نیمی از الماس تراش خورده جهان در این شهر مورد معامله قرار می‌ گیرد. از آن جایی كه میزان دستمزد در این شهر بسیار زیاد است.

تراشکارها علاقمند به تراش الماس های بزرگ و با بهترین كیفیت می‌ باشند كه البته بیشتر این سنگ ها نیز در جواهر فروشی‌ های لوكس همین شهر به فروش می‌ رسد حجم این تجارت در این شهر به حدی گسترده می باشد كه برای تامین امنیت لازم، خیابان 47 غربی كه اكثر آسمان‌ خراش های آن دارای دفاتر تجارت الماس هستند. دارای پلیس و نیرو امنیتی مخصوص هستند.

جوهانسبورگ (Johannesburg)

این شهر كه بزرگترین شهر آفریقای جنوبی است و در حوالی بزرگترین معادن طلای جهان قرار گرفته است. یكی از مراكز اصلی تجارت الماس نیز می‌ باشد. اصلی ترین نكته قابل توجه در این مورد، دیبرز در سایت های كه در این شهر برگزار می‌ نماید. سنگ ها را 10 % ارزان‌ تر از قیمت سایت های لندن به فروش می‌ رساند (این تخفیف فقط برای افرادی است كه در جوهانسبورگ كارخانه تراش الماس دارند و در حقیقت در حكم یک سیاست تشویقی جهت رشد دادن و نگهداشتن اهمیت این شهر در تجارت الماس است.)

مرکز تجارت الماس در جهان

روسیه (Russia)

صنعت تراش الماس در روسیه به قرن هفدهم بر می‌ گردد، اما با پیدایش ذخایر غنی الماس در روسیه در دهه 50 این صنعت رشد چشمگیری یافت. تراشكارهای روس همواره بر روی كیفیت تأكید داشته و كیفیت تراش آن ها با بلژیک و اسرائیل برابری می‌ نماید. روسها الماس خام خود را از معادن خود و نیز دیبرز تأمین می‌ نمایند. و بعد از فروپاشی شوری دیبرز برای روس ها نیز سهمیه سایت هولدر در نظر گرفت.

بانکوک (Bangkok)

یکی از 11 مرکز تجارت الماس در جهان است. تایلندی‌ ها سابقه‌ای زیادی در تراش و فرآوری و تجارت سنگ های رنگی دارند. اما از دهه نود بدون دارا بودن هرگونه سابقه‌ ای در حوزه تراش الماس وارد این صنعت شده و تا سال 2000 به حدی پیشرفت نموده است. كه بیشتر از 20000 نفر در بانكوک مشغول به تراش الماس بودند. هر چند كه میزان دستمزد در تایلند نیز پایین می باشد. اما این در حد هندوستان نیست و به همین علت می‌ توان گفت كه آن ها به تراش الماس های متوسط (چه از لحاظ اندازه و چه ارزش) مشغول می‌ باشند.

چین (China)

پشتیبانی قوی دولت این كشور از صنعت تراش الماس باعث رشد آن در سالیان اخیر گردیده است. البته بازار داخلی چین نیز خود می‌ تواند عامل محرک اصلی محسوب شود. هر چند كه چینی‌ ها نیز در حال حاضر مشغول تراش سنگ های كوچک هستند. اما به كیفیت نیز اهمیت بالایی می‌ دهند. و حتی خیلی از مراكز تراش الماس، سنگ های خود را بعد از تراشیدن تنها برای کارهای پایانی همانند پولیش و… (Finishiong) به چین می‌ فرستادند. همچنین در سالهای اخیر چینی‌ ها به تراش الماس های (Princess cut) که نوعی تراش مربعی می باشد. و كوچک تر از 2/0 قیراط و با كیفیت بالا مشهور شده‌ اند.

کانادا (Canada)

این كشور در حقیقت آخرین عضو مراكز اصلی‌ تراش الماس است. این صنعت مورد حمایت دولت قرار دارد و با حمایت‌ ها، سرمایه‌ گذاری و آموزشی دولت در شمالی‌ ترین قسمت هایی توندرا (tundra) و در زیر لایه‌ های قطور یخ ذخایر خیلی غنی و مهم الماس یافت شد. البته حمایت‌ های تشویقی دیگری نیز جهت گسترش این صنعت وجود دارد. از جمله آنكه معدن ایکاتی 10 % از بهترین سنگ های خود را به تراش کاران محلی می‌ فروشد. البته مراكز تراش الماس در خیلی دیگر از شهرهای جهان نیز برقرار است اما موارد مذكور مهم ترین آن ها است.

دیدگاهتان را بنویسید