مقالات

سنگ فیروزه

سنگ-فیروزه-2

سنگ فیروزه چیست؟

سنگ فیروزه یک کانی از جنس فسفات آبدار آلومینیوم و مس با ساختار بلوری کج وجهی می باشد. که شفافیتی کدر و مومی شکل دارد. این سنگ قیمتی که در طیف رنگ آبی تا سبز دارای رنگ‌ های مختلف تیره و روشن می باشد. در نزدیکی سطح زمین و همچنین نواحی آتشفشانی پیدا می‌ شود. سنگ فیروزه یک سنگ از انواع سنگ‌ های آذرین با سختی ۶ می باشد. این سنگ‌ ها دارای خواص درمانی برای بیماری‌ های جسمی و روحی هستند. و یکی از محبوب ترین سنگ‌ های تزئینی نیز به شمار می‌ آیند.

تاریخچه سنگ فیروزه

سنگ فیروزه به واسطه رنگی و خواصی که دارد در گذشته نمادی از بهشت خدا بر روی زمین تلقی شده ‌است. این گوهر را اگر قدیمی ترین سنگ قیمتی تاریخ ندانیم قطعا به عنوان یکی از قدیمی ترین سنگ های جهان دارای تاریخی طولانی است. در ایران باستان این سنگ را “پیروزه” به معنای پیروزی می‌ نامیدند. اما اعراب این واژه را معرب کرده و “فیروزه” نامیدند. در زبان انگلیسی نیز این کلمه به معنی “سنگ ترکی” برگرفته از واژه فرانسوی Pierre Turquise است. و آن برگرفته از این واقعیت تاریخی می‌ باشد که در زمان‌ های دور، ایران و سایر کشورهای خاور میانه از طریق راه ترکیه، این سنگ ارزشمند را به اروپا صادر می‌ نمودند و تصور مردمان این بوده‌ که این سنگ در ترکیه استخراج می‌ گردد.

سنگ-فیروزه (1)

انواع سنگ فیروزه

سنگ فیروزه یک سنگ گران‌ بها است. که دارای انواع متنوعی می باشد بر اساس این تنوعب که دارا است ارزش‌ های مختلفی به آن داده می‌ شود. فیروزه‌ هایی که در عمق زمین به دلیل اسید موجود در آب‌ های زیر زمینی نرم می‌ شوند.

در دسته اول انواع سنگ‌ های فیروزه‌ای قرار می‌ گیرند. و دارای ارزش و کیفیت کمتری می باشند.

دسته دوم سنگ‌ های فیروزه، سنگ‌ های موجود در نزدیکی سطح زمین هستند که خشک شده. و استحکام بیشتری را دارا هستند. این دسته دوم دارای ارزش بسیاری می باشد.

ویژگی‌ های متمایز کننده سنگ‌ فیروزه‌ای

سنگ فیروزه در سه دسته می‌ تواند و متناسب با آن به انواعی نیز تقسیم می شود.

رنگ

سنگ فیروزه در طیف رنگی مختلفی قرار دارد که محدود به رنگ‌ های آبی و سبز می باشند. این سنگ‌ ها از آبی روشن تا تیره و حتی تا سبز تیره دارای طیف رنگی هستند. سنگ‌ های فیروزه با رنگ آبی روشن ارزش کمتری نسبت به سنگ‌ های فیروزه با رنگ آبی تیره دارند. هر چقدر که سنگ‌ های فیروزه به سبز تیره متمایل‌ تر باشند. ارزش بیشتری دارند.

معدن

سنگ فیروزه در معادن مختلفی در جهان یافت می‌ شود. این سنگ در جهان، معادن متفاوتی دارد که از مهم‌ ترین های آن می‌ توان به فیروزه ایران، تبت، مصر و آمریکا اشاره نمود. معادن دامغان و کرمان از مهم‌ ترین معادن فیروزه در ایران می باشند. اما از نظر تجاری یکی از با ارزش ترین فیروزه‌ های دنیا به فیروزه نیشابور تعلق می‌ گیرد.

شکل ظاهری

فیروزه‌ها می‌ توانند از نوع شکل ظاهری با یکدیگر تفاوت داشته باشند. و به انواع مختلف تقسیم شوند. در کشورهای عربی فیروزه‌ های دارای رگه، فیروزه‌ های عجمی نام دارند. و فیروزه‌ های بدون رگه با نام فیروزه‌ های شجری شناخته می‌ شوند. فیروزه‌ های دارای رگه از ارزش بیشتری برخوردار می باشند. که این روزها به دلیل استخراج نادرست آن ها احتمال نابودی نسل فیروزه‌ های رگه ای وجود دارد.

فیروزه اصل

مهم ترین سوالی که هنگام خرید و فروش ممکن است برایتان پیش بیاید این است که کدامیک از این فیروزه‌ ها اصل و دارای ارزش هستند. و کدام کیفیت کمتری دارد. فیروزه اصل متعلق به نیشابور است که شناسنامه اصلی بودن نیشابوری دارد. همچنین رنگ آن کمی مات و به رنگ آبی آسمانی یکدست می باشد. رگه‌ های سیاهی که بر روی سنگ‌ های فیروزه قرار دارند می‌ توانند عامل خوبی برای شناسایی فیروزه نیشابور به حساب بیاید. سنگ فیروزه اصل نیشابور در مقابل آفتاب تغییر رنگ نداده و با سوزن بر روی آن نمی‌ توان خط عمیقی انداخت. فیروزه‌ های دارای رگه طلایی قیمت بیشتری دارند.

خواص درمانی سنگ فیروزه

خواص درمانی فیروزه را می‌ توان در سه بخش معنوی، جسمی و روحی جست و جو نمود. درمان دردهای شکمی، درمان آنورکسی، اصلاح گردش خون، پاد زهر گزش حشرات، بهبود عملکرد کبد، رفع ویروس‌ های بدن، درمان انواع میگرن‌ها، درمان دردهای معده‌ای، کاهش یبوست، درمان جنون و صرع، درمان سنگ کلیه و بیماری‌ های طحال از خواص مهم سنگ فیروزه در جسم و روح انسان‌ ها محسوب می شوند.

انرژی درمانی با سنگ فیروزه

سنگ فیروزه به سنگ انرژی و مدیتیشن معروف است. این سنگ می‌ تواند با قرار گرفتن بر گودی گلو به عنوان گردنبند به فرد انرژی زیادی برای مقابله با مشکلات و موانع منتقل کند. این سنگ به افزایش تفکر و انگیزه فرد کمک نموده. و با قرار گرفتن آن در پیشانی، تمرکز افراد را بالا می برد. و به افزایش احساسات مثبت و ایجاد علاقه در فرد منجر می‌ گردد.

سنگ-فیروزه-3

سنگ فیروزه مرده

از کجا بفهمیم سنگ فیروزه زنده یا مرده است؟ ابتدا باید بدانید که اصطلاح جالب “سنگ فیروزه مرده” در بین کارشناسان این گوهر رایج می باشد. که اشاره به تغییر رنگ این نگین دارد. این نگین زیبا نسبت به چربی، لوازم آرایشی، روغن و … حساس است. و در صورتی که در تماس مستقیم با این مواد قرار گیرد. رنگ آبی آن به سبز نامطلوبی تغییر رنگ می دهد که در این صورت به آن سنگ فیروزه مرده گفته می شود. و خواص فیروزه مرده کمتر و کم ارزش‌ تر است. و در واقع ارزش مادی خود را تا حد زیادی از دست داده است.

البته باید توجه داشته باشید که سنگ فیروزه سبز هم به صورت طبیعی وجود دارد. و همچنین علاقه مندان مخصوص به خود را دارد. ولی یکی از خواص فیروزه مرده این است که رنگ سبز نامطلوبی دارد که در عکس زیر می توانید نگینی را ببینید که بخشی از آن روغن خورده است و اصطلاحا نگین مرده است. بنابراین در پاسخ به این سوال که از کجا بفهمیم سنگ فیروزه زنده است باید گفت که درصورتی که این تغییر رنگ به سبز نامطلوب (مشابه کپک زدگی) بر روی نگین نباشد پس فیروزه زنده است.

نگهداری سنگ فیروزه

جهت بهره مندی از خواص فیروزه نیشابوری و بطور کلی انواع فیروزه و لذت بردن از زیبایی های این سنگ باید از آن محافظت کافی انجام شود. این نگین در برابر خراش، مواد شیمیایی، آب داغ و شوینده های خانگی صدمه‌ پذیر است. برای نگه داری بهتر از آن موارد زیر توصیه می‌ شود :

  • این نگین نباید با کرم، روغن و ادکن تماس مستقیم داشته باشد. چرا که باعث تغییر رنگ آن می‌ شود.
  • انگشتر فیروزه، نیم ست فیروزه و حتی نگین تک و دستبند فیروزه خود را هنگام کار با مواد شوینده از دست خود بیرون آورید. همچنین این نگین نباید با آب کلردار تماس داشته باشد.
  •  از تماس مواد چربی با این نگین اجتناب نمایید.
  • همچنین در برخی مراجع گفته شده است که وقتی رنگ این سنگ به سمت سبز شدن متمایل می‌ شود. دلیل آن از دست رفتن آب طبیعی موجود در این نگین به دلیل گرما مثل نور آفتاب است. به‌ طوری که حتی نگین عالی نیز در حرارت بالاتر از ۲۵۰ درجه سانتی گراد رنگ آن به سبز مات تبدیل می‌ گردد.

نوشته های مشابه

1 دیدگاه در “سنگ فیروزه

دیدگاهتان را بنویسید